Традиционна кухня

Българската кухня е изключително разнообразна и вкусна. В нея присъстват много салати, тестени изделия, яхнии, както и специфични ястия, които можете да вкусите само в определени райони на страната. Много от ястията се приготвят по стари рецепти, предавани от поколение на поколение векове наред.

Със сигурност най-емблематичната храна в българската национална кухня е киселото мляко. То е спътник на българите още от най-стари времена. Единствено в нашата страна вирее бактерията Lactobacillus bulgaricus, която служи за процеса на заквасване на прясното мляко. Навсякъде по света България е позната именно с киселото мляко, като един от националните ни символи.

Друг характерен продукт за българската трапеза е бялото саламурено сирене, което заедно с киселото мляко винаги присъстват на българската трапеза.

Една от най-известните и предпочитани закуски в страната е баницата. Представлява тестено изделие, което може да има различни плънки – сирене, спанак, ориз, месо и т.н.
В страната се произвеждат зеленчуци с изключителни вкусови качества. Затова и в кулинарната ни традиция салатите заемат достойно място.

Кисело мляко с мед и орехи
Гроздова ракия

Наред с разнообразието от гозби, в България вековна традиция е приготвянето на домашен алкохол – най-разпространени от който са домашната ракия и домашното вино. Домашната ракия може да се приготви от различни видове плодове – грозде, сливи, кайсии, круши. След ферментацията им се изсипват в казани, където врят на запален огън и изпаренията, преобразувани в течност изтичат в съд. За омекотяване на вкуса на ракията или за добиване на цвят в казаните се слагали клонки от дървета, захар, а в някои случаи и анасон, който придава специфичен вкус и миризма на напитката.

Домашното българско вино се приготвя от грозде, като българските земи притежават изключителни добри винени сортове, познати в цял свят. Тракийският регион на България е наситен с много добри лозови масиви, от които приготвянето на вино се превръща в магия.

Това съвсем не изчерпва богатството на българските ястия и напитки. За да опознаете кулинарните вълшебства на страната, трябва да я обиколите цялата, тъй като всеки район пази своите традиции и предлага различни кулинарни изкушения. 

bg_BG