Забележителностите на Грузия

Тбилиси

Тбилиси е политически, икономически и културен център на Грузия. Градът е основан през V век, но в VI век става столица на Грузия. Поради богатата си история и етническо разнообразие забелязват се различни архитектурни стилове в Тбилиси. В центъра на града има както много модерни, така и стари тесни улици. За туристите най интересната част са старите квартали. В Тбилиси има както църкви , така и джамии и синагоги, разположени в близост един до друг. Този факт ясно показва толерантност в Тбилиси. Именно в старата част на града са най интересните забележителности. Този квартал е известен с «абанотубани» (природни бани-работещи до днес); улица Шардени; ресторанти, кафе-барове; нощни клубове и галерии.

Катедрала Цминда Самеба (Света Троица)

Света Троица е най-високата православна църква в Грузия.

Построена е в периода 1995 – 2004 г. в чест на 1500-годишнината от автокефалията на църквата в Грузия и на 2000-ната годишнина от възникването на християнството. Построена е под формата на кръст. Куполът е коронован със 7-метров позлатен кръст, с който общата височина на катедралата възлиза на 84 м.;

Площад на името Руставели и площад на Свободата

Булевард Руставели започва от площад „Свобода“ и се счита център на града, благодарение на изобилието от държавни, обществени, културни и бизнес институции.

Булевард - Агмашенебели

Един от най-старите и най красивите улици в Тбилиси. Тук може да се наблюдават  стари архитектурни сгради, боядисани входове с  отличителни орнаменти.

Площад на името на Вахтанг Горгасали

Площад на името на Вахтанг Горгасали (основател на град Тбилиси) , сегашно име площад Меидани.

Най-старият търговски площад в Тбилиси – известен от XVII в. От този площад се виждат забележителности, като: църква Метехи, фасадата на която е украсена с декорация, съсредоточена главно около прозорците; Пред храма гордо се издига бронзова статуя на основателя на града – Вахтанг Горгасали; крепостта  Нарикала –  е разположена на стръмен хълм, между Сярната баня и изящната ботаническа градина на Тбилиси.

Абанотубани

Абанотубани най стария квартал, квартала на стари природни бани . Точно тук се установява първото заселване – люлката на столицата на Грузия. Днес в стария град са 7 серни бани.

Тези серни води имат лечебни свойства. Температурата на водата е от 24 до 27 градуса.

Мцхета

Старата столица на Грузия. Именно от Мцхета започва християнската история на Грузия. Грузинците наричат древния град „Втори Йерусалим“, основната причина е, че в центъра на града е разположена катедрала „Светицховели“.

Връх Казбег

Планински масив разположен в страничния хребет на планината Голям Кавказ, на границата между Русия, Северна Осетия и Грузия, областта Казбеги. Височината й е 5033 метра и  е най-високият връх на Грузия на Изток.

Сванетия

Този красив планински район на Грузия е в Кавказкия регион и е един от най-високите планински селища в Кавказ. Сванети се намира на южните склонове на Кавказкия полуостров, където започват реките Енгури и Цхеницкали. Не случайно най-високият връх на Грузия –  Шхара се намира в Сванети. Височината на Шхара от морско равнище е приблизително 5068м.

Исторически Сванети е била част от царството на стария Колхети, а после от царстовото на Егриси. От Средновековието Сванети влиза в състава на  обединена Грузия. Сванети винаги се е деляла на горна (район Местия -днес) и долна (район Лентехи- днес).

Горна Сванетия е известна с това, че в този район населението нито сега, нито преди са били принудително подчинени, за разлика от другите части на Грузия.  

От древни времена Сванетия е била пазител на съкровища на Грузия. Всички държавни ценности, икони, кръстове и други църковни и всенародни артефакти, са били скрити в непокорими сванетски планини. Дори до днес, в тези горни области на Сванети се пазят част от тези съкровища. Народа на Сванетия имат свой особен диалект.

Батуми

Батуми е столица на Аджария, Югозападна Грузия,  разположен е на брега на Черно море.

Морската порта на Грузия е един от най-старите и стратегически градове, която има около две хилядна годишна история. Батумски порт разполага с най  дълбоко и удобно за навигация пристанище.

Забележителностите:

Катедралата на Дева Мария- построена през 1898г. от братя Зубалашвили;

кукления театър на Батуми;

държавен театър на името на Илия Чавчавадзе;

батумска ботаническа градина.

Вардзия

Вардзия – е древен пещерен манастирски комплекс и град от XII-XIII век, разположен в южната част на Грузия, важен паметник на грузинското фортификационно, архитектурно и художествено изкуство.

Разположена на 1300 метра над морска височина. Селището е осветено на 15 август 1185 г. по времето на царуването на цар Тамара (1184-1213 г.).

Крепостта Хертвиси

Крепостта Хертвиси – е един от значителните паметници на средновековна Грузия и една от най-древните в страната. Намира се на стратегическо място високо в планини. Крепостта контролира два търговски пътя – от Грузия към Турция и към Армения.

Гудаури

Гудаури – ски курорт, намиращ се в югоизточното плато на планинската верига Голям кавказ в Грузия. Курортът се намира до село Степанцминда, на височина от 2 200 метра над морската височина. Гудаури се намира на 120 километра на север от столицата Тбилиси. Ски сезонът продължава от декември до април.

Абхазия

Историко-географска източна част на страната, на източния бряг на Черно море, днес като автономна република.

На север граничи с Руската федерация. На изток областта граничи със Сванетия, а на югоизток – със Самегрело.

Забележителности в Абхазия:

Беслетски мост;

крепостта Диоскурия; 

Келасурска стена;

Бедийски манастир;

Илорска църква на името на св. Гиорги;

манастир в Мокви; 

Манастирът Нови Атон (Свимон Кананели);

Сухумската ботаническа градина.

Боржоми

Боржоми – град-курорт в Източна Грузия и административен център на община Боржоми.

Разположена е на 800-900 м. над морска височина.

 

Боржоми е балнеологичен и климатичен курорт. Тук често са отсядали руски императорски семейства.

Една от най красивите забележителности е Дворецът на Романови.

В Боржоми се намира завод за бутилиране на минерална, изворна  вода „Боржоми“ .

bg_BG