Традиционна грузинска кухня

Грузия е много красива страна с много интересни забележителности, и традиционната грузинска кухня – едно от тях.

Хинкали

Хинкали – едно от най-известните ястия на грузинската кухня, произхода им е от планинските области Пшави, Мтиулети и Хевсурети. Представлява сварено тесто с плънка от месо. Месото е смес от свинска и телешка (може и агнешка) кайма. Прилича на малко «чувалче» пълно с смес от тази кайма. След което това «чувалче» се вари.
В миналото плънката на хинкали се е правела с по едро смляна кайма. В планинските райони на Грузия и до днес готвят така.

Кучмачи

Кучмачи – традиционно грузинско ястие. Приготвя се от пилешки дреболии. За подправки се използва орехи и нар.

Мцвади

Мцвади – кавкаско и азиатско ястие (шашлик). Традиционно се прави от свинско или агнешко месо. Месото се нанизва на шишове. Пече се на дървени въглища.

Лобио

Лобио – грузински варен шарен боб. В грузинската кухня има повече от двадесет различни варианти на това ястие, които са с различни сортове боб, подправки и степен на сваряне. Ястието обикновено се сервира с домашно приготвен хляб.

Чакапули

Чакапули – грузинско ястие със задушено месо. Може да се използва или агнешко или телешко месо. За подправки се използват: естрагон, сливи, бяло сухо вино, кориандър, чесън и сол.

Аджапсандали

Аджапсандали – кавказко ястие от зеленчуци ( грузинско, арменско, азербайджанско). В основата на ястието е патладжан, домати, картофи, чушки и подправки.

Сулугуни

Сулугуни – едно от разновидностите на грузинските сирена, характерно за грузинско историко-географска част – известно Самегрело. Приготвя се от имеретинско прясносолно сирене, след термична обработка ( сваряване). След изстиването на това сирене, се оставя в солена марината от мляко за 1-3 дни. Тъй като няма как да се съхрани сулугуни повече от 25 дни, за това ги опушват, за да се получи пушено сулугуни. Вече пушено сулугуни може да се съхрани 2-3 месеца.

Хачапури

Хачапури – грузинско национално тестено ястие. В превод «хачо» – извара, «пури» – хляб. В миналото се е готвило с извара. Хачапури по произход е от Западна Грузия. Има много вариации на хачапури, и всеки регион има свои собствени особености. Съществува: аджарско хачапури, хачапури по менгрелски, имеретински, рачински. Най известно е имеретинско хачапури.

Мчади

Мчади – изпечени на жар постна питка направена от бяло царевично брашно. Обикновено се сервира като предястие с грузински традиционни салати: патладжани с орехи, зелен боб с орехи, спанак с орехи.

Гозинаки

Гозинаки – сладкарско изделие, което на често се сервира за нова година. Приготвя се от орехи с мед.

Чурчхела

Чурчхела, джанджуха- е кавказко традиционно сладкарско изделие от ядки, нанизани на дълги низове и гъсто покрити с гроздов сироп (татар). Основно се приготвят за нова година и големи празници.

Сациви

Сациви – традиционно грузински основно ястие, което се поднася студено. Месото може да бъде пилешко, пуешко или говежно, може и риба , потопен в сос от ситно смлени орехи и букет от грузински подправки.
bg_BG